Historien om bränneriet

Ravlunda Bränneri är ett gammalt spritbränneri från 1907. Huset byggdes på sex månader till ett fast pris på 30 000 kr. Under de båda världskrigen gjordes potatisflingor istället för sprit.

Sprittillverkningen höll på till slutet av 60-talet. Sedan blev det lastbilsverkstad tills lastbilarna blev för stora och tunga. Huset stod tomt i många år och var en spännande men farlig lekplats för traktens barn.

1997 köptes huset av familjen Bienen-Haventon som renoverade och skapade ett fantastiskt museum, en restaurang med uteservering samt nio vackra dubbelrum och en lägenhet för uthyrning. Inte minst blev bränneriet tack vare dem en mycket omtyckt plats för bröllop.

Hösten 2020 firade vi silverbröllop på Österlen och när bränneriet några veckor senare var till salu slog vi till. Det är nu upp till oss att tillsammans med våra gäster utveckla och utforma verksamheten och det kulturarv vi har till låns. Det ska bli en verksamhet som präglas av hälsa, omtanke, miljömedvetenhet samt närodlad mat och dryck. Samtidigt ska vi anstränga oss för att lyfta fram husets historia och tar därför tacksamt emot gamla kort, berättelser och annat som kan hjälpa oss.

Museijärnvägen mellan Brösarp och Sankt Olof går förbi nära huset – vi har till och med egen perrong. När bränneriet var aktivt fraktades råspriten under många år på järnväg till Åhus för förädling. Vi kan fortfarande se ångloket kämpa uppför backen mot Vitaby under turistsäsongen. Men även vid speciella tillfällen, som när bröllopspar väljer ångtåg för resan till bröllopsfesten på bränneriet.

Varmt välkomna till Ravlunda Bränneri!

 

Christina & Ulf Janzon